De 4 fasen voor een correct gebruik van perslucht :
Bij de aankoop van een lasapparaat zijn een aantal selectiecriteria belangrijk om een goede keuze te maken voor je specifieke lasopdracht :
1. Welk materiaal wens je te lassen?2. Wat zijn de gemiddelde werkstukdikten die je moet lassen?3. Welke afwerking wil je van de lasnaad?4. Wens je het lasapparaat mobiel of stationair te gebruiken?5. Over welke netspanning beschik je? (1-230V of 3-400V)
PROCES:Lasproces waarbij er een elektrische boog onderhouden wordt tussen het uiteinde van de beklede laselektrode en het werkstuk. Als de metaaldruppels van de elektrode via de boog in het lasbad terecht komen worden zij tegen de omgevingsatmosfeer beschermt door gassen die vrijkomen uit de bekleding van de elektrode. De vloeibare slak bedekt het oppervlak van het lasbad en beschermt zodoende de lasnaad tijdens de stolling tegen de invloed van de omringende lucht.
PRODUCTIVITEIT: Ondanks de lagere productiviteit dan MIG/MAG lassen door het steeds veranderen van elektroden is dit lasproces nog steeds zeer populair dankzij oa. de inzetbaarheid op moeilijke bereikbare plaatsen, lassen in buitenlucht.
TOEPASSINGEN:Dit proces wordt meest gebruikt voor constructie en algemene metaalverwerking. Door de “inverter techniek” zijn deze uiterst geschikt voor mobiel gebruik.
TIP: Sluit de massakabel aan op de - pool van het toestel. Bij uitzondering kan het wenselijk zijn om de massakabel op de + pool van het toestel aan te sluiten indien dit zo vermeld is op de verpakking van de elektroden.
LASSTROOM (A) INSTELLINGSTABEL :Indictatieve instellingstabel van de lasstroom in functie van de werkstukdikte ( constructiestaal St 37)
PROCES:Lasproces waarbij er een boog onderhouden wordt tussen het uiteinde van de lasdraad en het werkstuk. De boog en het lasbad worden beschermd door een gasstroom van inert of actief gas.
PRODUCTIVITEIT: Enorm hoge productiviteit, daar de lasser niet hoeft te stoppen door de quasi oneindige draadaanvoer.
TOEPASSINGEN: MIG/MAG lasapparaten worden meestal stationair opgesteld en zijn ideaal voor constructieateliers, onderhoudsateliers, garages (plaatstaal vanaf 0,6mm) en all-round laswerken.BESCHERMGAS BIJ MIG/MAG LASSEN:
MIG : Metal Inert GasBij het lassen van Aluminium gebruik je puur Argongas als beschermgas.MAG : Metal Active GasBij het lassen van constructiestaal en roestvrijstaal* gebruik je best een menggas. Menggas is een combinatie van argon- en Co2 gas in een verhouding van 82% Argon en 18% Co2.
*Voor roestvrijstaal kan je best een speciaal gas met verhouding van 98% Argon en 2% Co2 gas gebruiken.
PROCES:Lasproces waarbij men gebruik maakt van een massieve, niet afsmeltende wolframelektrode. De elektrode, de boog en het lasbad worden door een inert gas tegen luchtinvloeden beschermd. Eventueel toevoegmateriaal wordt apart aan het lasbad toegevoegd.
PRODUCTIVITEIT: TIG lasproces wordt niet gekenmerkt door een hoge lassnelheid maar men verkrijgt een buitengewone schone lasnaad van zéér hoge kwaliteit. (geen slakinsluitingen, spatvrij lasproces en geen nareiniging)
TOEPASSINGEN: TIG proces wordt ingezet in de voedingsindustrie, chemisch industrie, interieurconstructiebedrijven
BESCHERMGAS BIJ TIG LASSEN:
TIG: Tungsten Inert GasBij TIG lassen gebruik je altijd zuiver Argon gas onafgezien van het materiaal dat je gaat lassen.
TIPS :1.Sluit de massakabel aan de +pool van het toestel2.Voor het TIG AC lassen van aluminium gebruik je een wolfram electrode met de groene kleurcode.Vanaf diameter 1.6 mm en hoger kan je de wolframelectrode lichtjes aanslijpen op een stompe punt en dit in de langsrichting. Hierdoor verkrijg je een smalle, geconcentreerde vlamboog en wordt de lasnaad niet te breed.3.Voor het TIG DC lassen van staal en roestvrijstaal gebruik je een wolfram electrode met de grijze kleurcode, deze dient langs aangeslepen te worden op een punt en dit onder een hoek van 15 tot 20°
LASSTROOM (A) INSTELLINGSTABEL :Indictatieve instellingstabel van de lasstroom in functie van de werkstukdikte en te lassen materiaal
PROCES: Bij het plasma snijden brand een plasmaboog tussen een niet afsmeltende electrode en het te versnijden werkstuk.PRODUCTIVITEIT: Door de hoge energiedichtheid van de plasmaboog bereikt men een hoge snijsnelheid.TOEPASSINGSGEBIED: staalbouw, installatietechniek, ketelbouw etc. . Snel en braamvrij snijden zonder vervorming zijn éénvoudig haalbaar. Men kan staal, RVS, aluminium, koper, gietijzer en oa. messing snijden.GEBRUIKSGEMAK: Door de éénvoudige handling en het gebruik van perslucht als snijgas biedt dit proces grenzeloze mogelijkheden.
AC: Afkorting voor Alternating Current= wisselstroomDC: Afkorting voor Direct Current= gelijkstroomAnti-stick-regeling: In een fractie van een seconde herkend de Inverter het vastkleven van de elektrode aan het werkstuk en reduceert de stroom, de elektrode wordt niet roodgloeiend en kan probleemloos van het werkstuk worden losgehaald. Arc-force-regeling: Verhoogt automatisch de vlamboogspanning in moeilijke situaties, verhinderd zo slakinsluiting in het smeldbad en het doven van de vlamboog. Zo worden moeilijk verlasbare elektroden eenvoudig. Balance-regeling (AC): Enkel van toepassing in TIG-AC bereik, hiermee regelt men de mate van de inbranding in het materiaal (reinigende werking). Inductiespoel: Een gewikkelde koperspoel met ijzerkern. Zorgt voor een rustige en spatarme lichtboog, waardoor een optimaal lasresultaat bereikt wordt. Inschakelduur bij 40°c (id): Waarde voor de belastbaarheid van een lasapparaat. Wordt volgens de norm op 10 min. berekend en in % aangegeven. (bijv. 60% ID= 6 min. bij max. vermogen lassen, 4 min. pauze) Het toestel wordt niet te warm, omdat het thermisch uitschakelt. Gas voor -en nastroomtijd: Instelbare tijd waarbij voor en na het lasproces nog gas stroomt. Dient ter bescherming van de gloeiende wolfram-elektrode en van het lasmateriaal tegen atmosferische invloeden. Power Factor Control (PFC): Haalt hoger rendement uit het net waardoor het verbruik zakt! Hotstart: Ontstekingshulp voor de ontsteking van de lichtboog van een staafelektrode bij het elektrodelassen. Door een kortstondige verhoging van de lasstroom ontsteekt de lichtboog onmiddellijk stabiel. Scratch (kontaktontsteking): Ook aanloopontsteking genoemd. Voor de ontsteking van de lichtboog moet bij het TIG-lassen het werkstuk met de wolframelektrode aangeraakt worden. Nadeel is dat de wolfram-elektrode snel aan het werkstuk plakt, waardoor de elektrode beschadigd wordt, de lichtboog instabiel wordt. LIFT-ARC-ontsteking: Aanloopontsteking bij het TIG-lassen met een minimale stroom. Pas na de ontsteking van de lichtboog wordt de ingestelde lasstroom vrijgegeven. Hoogfrequente-ontsteking (HF): Ontsteekt de lichtboog bij het TIG-lassen zonder het werkstuk aan te raken. Door een hoogspanningsimpuls wordt het luchttraject tussen het werkstuk en de wolframnaald elektrisch geleidend. Primair getakt: Inverterprincipe: door de elektronica voor de transformator wordt de netfrequentie van 50 Hz op een frequentie van max. 100 kHz getransformeerd. Hoe hoger de frequentie hoe kleiner de transfo.Voordeel: kleine en lichte lasapparaten Beschermingsklasse: Indicatie voor de beveiliging van een toestel tegen water (regen) en vervuiling. 2/4-taktbesturing: Mogelijkheid van de bediening aan de tigtoorts. 2-takt: lassen met permanent ingedrukte tigtoorts knop 4-takt: starten bij het indrukken van de tigtoorts knop, uitschakelen na nogmaals indrukken van de tigtoorts knop (toets hoeft tijdens het lassen niet vastgehouden te worden)
Welke LED bouwspot is geschikt voor uw toepassing?
Bouwlampen zijn er in verschillende uitvoeringen. Het maakt niet uit voor welk gebruik u een schijnwerper nodig hebt, of het nu een werklamp voor in de werkplaats is of een robuuste, betrouwbare LED-bouwspot met oplaadbare accu om u te helpen bij werkzaamheden op de bouwplaats
Werklamp met accu, kabel
LED-bouwspots verschillen in eerste instantie van elkaar naargelang hun werkingswijze.Er zijn:
Hoe herkent u een goede LED bouwspot? De belangrijkste koopcriteria voor bouwspots en werklampen
Soorten LED bouwlampen en werkplaatslampen
Naast de differentiatie van de bedrijfsmodus tussen accu en netvoeding, zijn er ook LED-bouwspots die geoptimaliseerd zijn voor speciale toepassingen - hetzij in hun vorm, design of met speciale functies.
Hoeveel lumen moet een werklamp hebben? De helderheid of lichtstroom, d.w.z. de aanduiding van hoeveel licht de LED in alle richtingen uitstraalt, wordt gewoonlijk uitgedrukt in lumen (lm). Hoe hoger de lichtstroom voor hetzelfde vermogen (watt), hoe helderder de lichtbron. Hoeveel lumen een bouwspot moet hebben, hangt af van het beoogde gebruik.
Welke lichtkleur voor werklampen? De lichtkleur is de kleurtemperatuur (Kelvin). De kleurtemperatuur geeft aan waar de lichtkleur van de LED-spot ligt in het spectrum van geel-warm tot blauw-koud. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie lichtkleuren: Warm wit, neutraal wit en daglichtwit.
Alle POLAR® handgereedschappen voldoen aan de Europese richtlijnen, ISO, DIN en andere internationale standaarden.
De unieke “life time” garantie op de POLAR® handgereedschappen waarborgt u dat elk POLAR® handgereedschap, die op een normale en correcte manier gebruikt is, zal worden hersteld of vervangen in geval van een defect als gevolg van een fabricage fout of een defect in het gebruikte materiaal. Met uitzondering van ratelsleutels, momentsleutels en slijtende onderdelen zoals: bits, zagen, cuttermessen etc.
Technische producten en machines van POLAR® zijn voorzien van een garantieperiode van 1 jaar. Tijdens deze garantieperiode worden de defecte onderdelen gratis gerepareerd of vervangen. Met uitzondering van slijtende delen of bij een verkeerd gebruik door bijvoorbeeld overbelasting.
Klik hier
Methode voor het berekenen van vereist thermisch vermogen
Formule: Kcal/h =V x Δt xK (1kW = 860Kcal)
V: Volume van het te verwarmen gebied (oppervlakte gebied x hoogte) in m³Δt: Verschil tussen de buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur (in °C)K: Dispersiecoëfficiënt
1. Wens je zuiver water of vervuild water te verpompen ?2. Wens je de dompelpomp automatisch te laten werken d.m.v een vlotterschakelaar of manueel zonder vlotterschakelaar3. Dient de dompelpomp opgesteld te worden in een beperkte ruimte?4. Welke aansluitspanning is er ter beschikking ? 1-230 V of 3-400 V ?5. Hoe hoog en hoever dient het water verpompt te worden? = Opvoerhoogte van de dompelpomp H(m)6. Hoeveel water dient er verpompt te worden per tijdseenheid ?= Debiet van de dompelpomp Q(l/min)7. Werkingspunt van de dompelpomp. Aan de hand van de pompenkarakteristiek kan je afleiden wat het theoretische debiet (l/min)zal zijn bij een welbepaalde opvoerhoogte (m).
1. Wens ik een traditionele hydrofoorpomp met tank of een compactere presscontrolgestuurde pomp met droogloopbeveiliging2. Wens ik dieper dan 7 meter aan te zuigen ?3. Hoe hoog of hoever dient het water verpompt te worden?4. Hoeveel water dient er verpompt te worden per tijdseenheid?5. Hoeveel aansluitpunten(verbruikers) wens ik aan te sluiten op de pomp6. Werkingspunt van de Hydrofoor/drukpomp. Aan de hand van de pompenkarakteristiek kan je afleiden wat het theoretische debiet (l/min)zal zijn bij een welbepaalde opvoerhoogte
Wanneer water bevriest, verhoogt het zijn volume met 10%. Elke hydrofoorpomp die gewerkt heeft behoudt water in zijn reservoir, in de leidingen en in de pomp zelf. Bijgevolg is het noodzakelijk om voor de winter het water af te laten, zowel uit de leidingen als uit het reservoir als uit de pomp zelf. Indien dit niet gebeurt, scheurt of barst één of meerdere componenten met herstellingskosten tot gevolg.
Bij het kopen van een stroomgroep is het belangrijk om uw specifieke behoeften en toepassingen in kaart te brengen. Of u nu een generator nodig heeft voor noodstroom, bouwprojecten, evenementen of mobiele toepassingen, de juiste keuze zorgt voor een efficiënte en betrouwbare energievoorziening.
vb. verlichting, verwarming, etc...
Tel de opgegeven vermogens bij elkaar en bepaal welke stroomgroep voor u geschikt isvb. 1 halogeenlamp van 500W en een verwarming van 1250WOhmse-belasting 500W + 1250W= 1750W gevraagd vermogen.Vermenigvuldig het gevraagde vermogen met 1.
vb. haakse slijper
Vermenigvuldig het opgegeven vermogen van de haakse slijper met 1,3 (stroompiek bij start van de machine)vb. haakse slijper met opgenomen motorvermogen van 2500Wstroomgroep= 2500W x 1,3= 3250W
vb. inverter laspost
Vermenigvuldig het ingangsvermogen van de inverter met 1,3vb. inverter met ingangsvermogen van 2500W stroomgroep= inverter 2500W x 1,3= 3250W
vb. compressor, zaagtafel, pomp, etc...
Vermenigvuldig het opgegeven vermogen van de machine met 3 (stroompiek bij start van de machine)vb. compressor met opgenomen motorvermogen van 1800W stroomgroep= 1800W x 3 = 5400W
Betonmolen: vermenigvuldigen met 3.5Hogedruk: vermenigvuldigen met 3.5Plaasterspuit: vermenigvuldigen met 3.5
Alle Comet pompkoppen zijn vervaardigd uit corrosie bestendige messing wat de levensduur aanzienlijk verhoogt.
Door de extreme slijtvastheid ten gevolge van de geringe oppervlakteslijtage van de volkeramische pistons, stijgt de levensduur van de hogedrukpomp aanzienlijk. Bij de kleinere pompkoppen zijn de pistons vervaardigd uit roestvrijstaal en zijn deze keramisch bekleed. Deze vertonen verhoogde thermische geleidingscapaciteiten (roestvrijstaal) waardoor de temperatuur in de veelal kleinere oliecarter gereduceerd wordt. Alle Comet dubbelgelagerde krukas- hogedrukpompen beschikken over volkeramische pistons en overgedimensioneerde oliecarters.
Alle dubbelgelagerde Comet krukaspompen zijn uitgevoerd met een 4-polige 1400 t/min elektrische motor. Het aanwenden van dit type elektrische motor resulteert in een lagere aanloopstroom, een lagere slijtage van de bewegende delen in de pomp alsook een lager geluidsniveau. De keuze van de Pro !
Alle Comet hogedrukreinigers gaan bij het sluiten van het pistool in bypass. Het water wordt met een lage druk in een apart circuit geleid. Alle Comet hogedrukreinigers met een elekrische motor zijn voorzien van een TOTAL STOP (TS) die de motor uitschakelt vanaf het moment dat de pompkop in bypass gaat met uitzondering van de benzinemotoraangedreven hogedrukpompen, welke niet beschikken over een TOTAL STOP systeem. Comet FDX ELITE en FDX PRO beschikken over een thermostatische klep die opent indien de temperatuur van het circulerend water in de bypass te hoog wordt.
Alle Comet hogedrukreinigers zijn voorzien van een EASY START die ervoor zorgt dat de hogedrukreiniger onbelast wordt opgestart en dus een lagere startstroompiek vertoont.
Aan de hydraulische zijde van de pompkop zijn de pistons voorzien van een hogedruk en een lagedruk dichting. Indien er toch water doordringt door de hogedrukdichting dan zal dit lekkage water direct afgevoerd worden alvorens de lagedruk dichting te bereiken en eventueel in de oliecarter terecht te komen.
Vanaf de KA-reeks en hoger zijn de COMET hogedrukreinigers voorzien van een druk- en debietregeling en een manometer in glycerine, die precies ingesteld kan worden in functie van de reinigingstaak.
Technische storingen door corrosie kunnen niet optreden dankzij het gebruik van de messing pompkoppen. Vanaf de KL 1600 en hoger zijn alle onderdelen die in aanraking komen met water in roestvrijstaal of messing vervaardigd
Ph-waarden van 5 (licht zuur) tot 8 (licht alkalisch).
De temperatuur van het aangezogen materiaal mag niet hoger zijn dan + 60 ° C, of er mag geen vuil meer in de aangezogen zak zitten. Er mogen geen ontvlambare, explosieve of brandende stoffen of vloeistoffen worden aangezogen.
Als de stofzuiger 2 aansluitslangen heeft via een Y-stuk, is er slechts één gereduceerde volumestroom tegelijk beschikbaar. Twee slangen zijn verbonden via een Y-stuk (Ø 35 mm / artikel 425689). Voor een hogere volumestroom raden we onze 2- of 3-motorige stofzuigers GS 2078 / GS 3078 aan.
Ja. De verschillende systemen voor waterniveaudetectie, door middel van elektrode niveauschakeling (ISC en Ipulse) of vlotterschakelaar, schakelen effectief uit, zelfs bij schuimvorming. In de uitblaaslucht zal zich tijdelijk meer vochtigheid bevinden tot de niveauschakeling plaats vindt.
De automatische inschakeling reageert met een vermogen vanaf 100 watt. Het maximale vermogen is 2000 watt.
Wij adviseren het gebruik van slangen tot een totale lengte van maximum 10 m.
Voor grote hoeveelheden stof en probleemstof gebruik je best een Starmix stofzuiger met automatische filterreiniging (ISC, ISP en Uclean met automatische filterreiniging) Voor lage hoeveelheden stof en voor alle andere algemene reinigingswerkzaamheden, voldoen al de andere Starmix stof-en waterzuigers ( Uclean, E swift en GS-modellen). Hier hoef je dus niet te investeren in de automatische filterreiniging.
Hier geldt als regel dat je best een grotere diameter(lagere lucht snelheid maar grotere passage) neemt voor het opzuigen van lichte maar volumineuze materialen zoals: houtschilfers, papiersnippers, bladeren etc.Voor het opzuigen van zwaardere materialen zoals grof zand,stenen, vaste partikels etc gebruik je best een aanzuigslang met kleinere diameter (hogere luchtsnelheid)
Voor alle apparaten met een stopcontact, schakelt de stofzuigerschakelaar automatisch aan en uit in de schakelaarpositie "A" of "AR" met het aangesloten elektrische gereedschap. Ten gevolge wordt het stof op geschikte wijze direct afgezogen aan de stof bron. Voordat de stofzuiger uitschakelt, blijft hij ongeveer 10 seconden draaien, waardoor de zuigslang volledig wordt leeggemaakt.
De verminderde aanloopstroom door de geleidelijke start van de stofzuigermotor voorkomt dat de huiszekering doorslaat. Bovendien verhoogt de lagere belasting de levensduur van de motor.
Antistatische stofzuigers hebben een elektrisch geleidende inlaatkoppeling die op de aardgeleider is aangesloten. Bij het stofzuigen van stof (wrijving in aanzuigslang) en afhankelijk van de luchtvochtigheid (bijvoorbeeld droge lucht in de winter) kunnen elektrostatische opladingen worden gegenereerd in de aanzuigslang, die vervolgens ontladen onder vonkvorming - niet gevaarlijk - maar oncomfortabel aanvoelen. Evenzo verhogen de elektrostatische aantrekkrachten de verontreiniging van de zuigslang. Een effectieve bescherming is echter een antistatische zuigslang (AS) - zodat de ladingen onmiddellijk en onmerkbaar worden geaard.
Afvoer vindt plaats via een antistatische zuigslang, de geleidende inlaatkoppeling en vervolgens via de beschermende aarding van de stofzuiger.
Tot 2,5 m, als alleen water (zonder lucht) wordt aangezogen - de aanzuigopening bevindt zich volledig onder water (volledig aanzuigmodus). De aanzuighoogte is maximaal 8 meter, wanneer het water-luchtmengsel wordt aangezogen ("Slurping-modus").
Om een grotere afstand te overbruggen, kunnen 2 zuigslangen eenvoudig worden samengevoegd (buisaansluiting in bajonetsluiting) - maar slechts tot een totale lengte van 10 m, anders kan er zuigkracht verloren gaan.
Wij bieden voor alle apparaten met een ronde container (uClean / eSwift / HS / GS / AS-serie) voor de verschillende container grootten een voorfilter (FST 3000/4000 K van katoen of FSP 5000 polyester). De filter kan worden schoongemaakt door manueel te kloppen. Niet beschikbaar voor de ISP / ISC-serie.
Filters uit de grijze markt hebben vaak niet alleen een slechte pasvorm, maar ook een slechte, gebrekkige verbinding of ondermaatse lassen. Deze filterzakken voldoen niet aan de testvereisten van Starmix ! Gevolgen kunnen zijn: lekkage of barsten. Het stof zit dan in de container en je kunt net zo goed zonder een filterzak werken. En zo zijn zogenaamd goedkope externe leveranciers dan weer duur!
Let op ! De garantie is ongeldig als we niet-goedgekeurde reserveonderdelen, accessoires of verbruiksartikelen aantreffen bij nazicht, met name in het bijzonder voor piraat filterpatronen en filterzakken. Het gebruik van deze filters, die niet door ons zijn getest, kan met name leiden tot motorschade.
Een filterzak is meestal gemaakt van een speciaal non-woven materiaal bvb uit fleecemateriaal en is volledig gesloten. Een afvalzak is echter gemaakt van filmmateriaal - vergelijkbaar met een vuilniszak. Het is aan de bovenzijde open en wordt in de container gestoken, zodat de rand van de zak iets uitsteekt voorbij de rand van de container en kan worden omgedraaid. Alleen de veiligheidsstofzuigers (M / H / asbest) van de ISP / ISC-serie met speciale container en roterende klep (OPEN/CLOSE) zijn geschikt voor het gebruik van PE-afvalzakken.Typische toepassingen zijn het opzuigen van grote hoeveelheden fijn stof zoals schuurstof van een gipsplaat en/of bij het gebruik van de stofzuiger bij muurfrezen in de ruwbouw.
HEPA staat voor "High Efficiency Particulate Air Filter". Het is een classificatie van filtratie volgens EN 1822, dat uit het gebied van luchtfiltratie en kunnen niet worden vergeleken met de criteria die gelden voor het filteren te absorberen stof in industriële vacuümsystemen volgens IEC 60335-2-69 waar veel hogere eisen worden gesteld aan de filters, bijvoorbeeld met betrekking tot luchtsnelheid, drukverschil en mechanische spanning. HEPA is echter gebruikelijk in verschillende landen / markten en met name in huishoudelijke stofzuigers. Vereenvoudigd geldt dat een HEPA filter H14 overéénkomt met een H-filter met een retentietijd stofcapaciteit van(99,995%) volgens IEC 60335-2-69.
Welke filters kunnen worden gebruikt voor natzuigen?
Voor de ISP- en ISC-apparaten kunnen de standaard ingebouwde vouwfiltercassettes gemaakt van polyester filtermateriaal nat worden gedrenkt. Voor de apparaten met een ronde container (uClean / eSwift / HS / GS / AS-serie) - het ontwerp van het filter heeft contact met het water - kleine hoeveelheden geabsorbeerde vloeistof vormen geen probleem voor het polyester geplooide filter. Hij moet echter, indien mogelijk, worden bevrijd van restwater voor je de zuiger gaat inzetten voor droogzuigen, anders blijft het stof in de vouwen van het filterpatroon hangen. In het geval van een frequentere verandering (het gebruik als nat-droog-stofzuiger), wordt het aanbevolen om 2 filterpatronen te gebruiken - één voor nat of droog. Wanneer water alleen wordt aangezogen, wordt het filterpatroon verwijderd en de schuimfilter FSS 1200-413297 gebruikt (uClean / eSwift / HS / GS / AS-serie). Cellulosefilters (papier) zijn niet geschikt. De Starmix fleece filterzakken zijn scheurvast en bestand tegen vochtig vuil, maar niet geschikt voor het opzuigen van modder of vloeistoffen.
Er zijn verschillende filtermaterialen beschikbaar in verschillende stofklassen. Naast cellulose, cellulose met glasvezelvlies, polyester en nano-gecoat polyester (alleen filterpatroon). U voldoet aan verschillende eisen - ten minste stofklasse M (99,9%) en stof klasse H of HEPA in FKP 4300 HEPA (99,995% retentie stof capaciteit) - gecertificeerd door het onafhankelijke instituut IFA (voorheen BIA). Opgelet: een filter alleen maakt van een stofzuiger geen veiligheidsstofzuiger voor het stofzuigen van gevaarlijke stoffen.Enkel het geteste geheel van specifieke bouwstofzuiger inclusief speciaal fijnstoffilterpatroon (L/M/H) maken hem tot één veiligheidsstofzuiger
De filterzakken bestaan uit een sterke niet-geweven materiaal in fleece en zijn ook bestand tegen vochtig vuil en voldoen aan de eisen van stofklasse M (99,9% retentie stofcapaciteit) - gecertificeerd door de onafhankelijke instituut IFA (voorheen BIA).
De levensduur is grotendeels afhankelijk van de gebruiksfrequentie van de bouwstofzuiger en het kleefgehalte van het opgezogen materiaal. Tussentijds filters reinigen ingeval van polyester en Nano filters wanneer de automatische filterreinigingsmomenten zich frequenter gaan manifesteren. Minstens 1 maal per jaar de filters vervangen door een nieuwe set.
Tip : Ga voor de Nano filterpatronen(set van 2) dewelke een hogere efficientie garanderen waardoor je minder reinigingsintervallen zal hebben.Voor Ipulse en ISC bouwstofzuigers heb je volgende referentie nodig :
Type omschrijving : FKPN 3000
Bestelnr. 425740
2 x polyester gecoate polyester filterpatronen Filtermateriaal IFA (BIA) getest tot stofklasse "M"- Filteroppervlak: 6000 cm2- Materiaal: Nanocoated polyester- Stofretentie: 99,9%Zoals gevouwen filterpatroon FKP 4300, maar ook met nano-coating.Bijzonder geschikt voor vezelbevattend fijn stof.Bijvoorbeeld bij het snijden en slijpen van Fermacell-, Rigips- en MDF-platen.Afhankelijk van het type stof, moeten veiligheidsstofzuigers worden gebruikt :
Voordelen FKPN 3000 tov FKP 4300 :
+ grotere plooiafstand tussen 2 vouwen voor betere, eenvoudigere filterreiniging+ glad filtermateriaal (oppervlak met nanocoating) ; Hierdoor heb je een hogere volumestroom gedurende een langere tijd.